- Μήνυμα προς τους νέους γονείς
- Το μωρό μου βγαίνει από το νοσοκομείο
- Προετοιμάστε τα μεγαλύτερα παιδιά σας για την άφιξη του μωρού
- Συμβουλές για να βοηθήσετε τα παιδιά σας τους πρώτους μήνες από την άφιξη του μωρού
- Πότε θα πρέπει να καλέσω τον παιδίατρο;
- Τι είναι η «Διορθωμένη Ηλικία» του μωρού μου;
- Πώς συμπεριφέρονται τα πρόωρα μωρά;
- Κινητικότητα
- Αναπνοή
- Ύπνος
- Κλάμα
- Σύνδρομο ταρακουνημένου βρέφους
- Κατάλληλη τροφή για πρόωρα βρέφη
- Εμβολιασμοί για το μωρό που μεγαλώνει
- Ορόσημα ανάπτυξης
- Καταγράψτε την πρόοδο του μωρού σας
- Τι είναι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV);
- Γλωσσάρι
Τα περισσότερα πρόωρα μωρά έρχονται στο σπίτι γύρω στην ημερομηνία του αναμενόμενου φυσιολογικού (τελειόμηνου) τοκετού. Ακόμη και ένα μωρό που έχει φτάσει την αναμενόμενη ημερομηνία τοκετού μπορεί να χρειάζεται χρόνο για να αποκτήσει κάποια στοιχεία συμπεριφοράς. Το μωρό είναι πιθανό:
•Να μη σας δίνει σαφή σημάδια ότι πεινάει ή ότι είναι κουρασμένο
•Να είναι ακόμη αδύναμο και να είναι δύσκολο να το ταΐζετε
•Να περνάει τη μέρα του είτε σε βαθύ ύπνο είτε κλαίγοντας και να πηγαίνει από τη μια κατάσταση στην άλλη μέσα σε δευτερόλεπτα
Μπορεί στην αρχή να δυσκολευτείτε να καταλάβετε τη συμπεριφορά του μωρού σας. Αυτό μπορεί να σας ανησυχήσει και να σας αναστατώσει, αλλά με το πέρασμα των εβδομάδων, θα αρχίσετε να το καταλαβαίνετε και το μωρό θα σας δίνει καλύτερα να καταλαβαίνετε τις ανάγκες του. Όπως με όλα τα βρέφη, και το δικό σας πρόωρο μωρό άλλοτε θα φαίνεται να έχει «ξεσπάσματα» γρήγορης ανάπτυξης και άλλοτε θα φαίνεται ότι σχεδόν τίποτα δεν αλλάζει. Εάν αυτό σας προβληματίζει, ρωτήστε σχετικά τον γιατρό σας.
•Δεν μπορείτε να πιέσετε το μωρό σας να αναπτυχθεί πριν το ίδιο να είναι έτοιμο
•Μην προσπαθείτε να το αναγκάσετε να κάνει δραστηριότητες όταν είναι κουρασμένο ή δεν έχει διάθεση. Πιέζοντάς το, το μόνο που θα πετύχετε θα είναι εκνευριστείτε και οι δύο
•Δώστε στο μωρό σας τον χρόνο και την υποστήριξή σας
•Εστιάστε στην πρόοδο που κάνει. Εκτός εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα που θα χρειαστεί παρέμβαση, σε μερικά χρόνια από τώρα δεν θα έχει σημασία αν το παιδί σας άρχισε να περπατάει στους 12 ή στους 20 μήνες. Χρησιμοποιείτε πάντοτε τη διορθωμένη ηλικία του μωρού σας για να αξιολογείτε τις ικανότητές του. Συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας ή έναν ειδικό στην αναπτυξιακή παιδιατρική αν ανησυχείτε πραγματικά.